Adatkezelési tájékoztató

Jelen Adatvédelmi Tájékoztató összefoglalja a numizportal.hu és a hozzá tartozó numizmatikai weboldalak (ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu) kezelője által folytatott adatkezelési elveket és annak gyakorlatát.

Adatkezelési alapelveink összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbi törvényekben tájékozódhat a felhasználó:
- az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete
- 2011. évi CXII. törvény - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (a továbbiakban: Infotv.)
- 2008. évi XLVII. törvény - a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról
- 2008. évi XLVIII. törvény - a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (különösen a 6.§-a)
- 2005. évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról
- 2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről (kifejezetten a 155.§-a)
- 2001. évi CVIII. törvény - az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (főképp a 13/A. §-a)
- 1998. évi VI. törvény - Az egyének védelméről a személyes adatok gépi feldolgozása során szóló
- 1992. évi LXIII. törvény - A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló



1. ALAPELVEK, FOGALMAK, MEGHATÁROZÁSOK

1) A numizportal.hu és a hozzá tartozó numizmatikai weboldalak (
ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu) honlap működtetése, az azon kínált szolgáltatások nyújtása kapcsán felmerülő személyes adatok kezelésével kapcsolatos kérdésekről az adatkezelések megkezdése előtt a jelen "Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat" dokumentum (a továbbiakban: Szabályzat) nyújt tájékoztatást az adatok kezelésével kapcsolatos tényekről, így különösen az adatkezelések céljáról, jogalapjáról, az adatkezelések időtartamáról. A jelen Szabályzat kiterjed az érintetteknek az adatkezelésekkel kapcsolatos jogaira és jog- orvoslati lehetőségeire is.
2) Az Adatkezelő fenntartja a jogot, hogy a Szabályzatot bármikor módosítsa és új Szabályzatot tegyen közzé honlapján. Új verzió hatályba lépésével a korábbi verzió hatályát veszti.
3) Fogalmak, meghatározások
Érintett / Felhasználó: bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy - közvetlenül vagy közvetve - azonosítható természetes személy;
Személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat - különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret -, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.
Különleges adat:
a) a faji eredetre, a nemzetiséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdekképviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat,
b) az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre vonatkozó személyes adat, valamint a bűnügyi személyes adat.

Különleges adatot az Adatkezelő nem kér és nem kezel. Bármely módon az Adatkezelő tudomására hozott vagy tudomására jutott különleges adatot az Adatkezelő haladéktalanul töröl a rendszeréből.
Adatkezelő: aki önállóan vagy másokkal együtt az adat kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az adatfeldolgozóval végrehajtatja.
Adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adaton végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adat további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése.
Adatfeldolgozás: az adatkezelési műveletekhez kapcsolódó technikai feladatok elvégzése, függetlenül a műveletek végrehajtásához alkalmazott módszertől és eszköztől, valamint az alkalmazás helyétől, feltéve, hogy a technikai feladatot az adaton végzik.
Adatfeldolgozó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely szerződés alapján - beleértve a jogszabály rendelkezése alapján kötött szerződést is - adatok feldolgozását végzi.
Adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele.
Adattörlés: az adatok felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállításuk többé nem lehetséges.

Személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie.
Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas.
Szolgáltató az általa kezelt személyes adatokkal semmilyen módon nem él vissza.
A bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett megkeresheti a Szolgáltatót. A szolgáltató a hatóságok részére - amennyiben a hatóság a pontos célt és az adatok körét megjelölte - személyes adatot csak annyit és olyan mértékben ad ki, amely a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges.


Adatvédelmi incidens: személyes adat jogellenes kezelése vagy feldolgozása, így különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés.

A szolgáltató a személyes adatok kezeléséhez a szolgáltatás nyújtása során alkalmazott informatikai eszközöket úgy választja meg és üzemelteti, hogy a kezelt adat:
a) az arra feljogosítottak számára hozzáférhető (rendelkezésre állás);
b) hitelessége és hitelesítése biztosított (adatkezelés hitelessége);
c) változatlansága igazolható (adatintegritás);
d) a jogosulatlan hozzáférés ellen védett (adat bizalmassága) legyen.
A szolgáltató olyan műszaki, szervezési és szervezeti intézkedésekkel gondoskodik az adatkezelés biztonságának védelméről, amely az adatkezeléssel kapcsolatban jelentkező kockázatoknak megfelelő védelmi szintet nyújt.

A szolgáltató az adatkezelés során megőrzi
a) a titkosságot: megvédi az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult;
b) a sértetlenséget: megvédi az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét;
c) a rendelkezésre állást: gondoskodik arról, hogy amikor a jogosult használónak szüksége van rá, valóban hozzá tudjon férni a kívánt információhoz, és rendelkezésre álljanak az ezzel kapcsolatos eszközök.

A szolgáltató informatikai rendszere és hálózata egyaránt védett a számítógéppel támogatott csalás, kémkedés, szabotázs, vandalizmus, tűz és árvíz, továbbá a számítógépvírusok, a számítógépes betörések és a szolgálatmegtagadásra vezető támadások ellen.


2. A NUMIZMATIKAI HONLAPOK MEGTEKINTÉSÉVEL KAPCSOLATOS ADATKEZELÉS

1) A numizportal.hu, ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu honlapon a bárki számára hozzáférhetően közzétett tartalmak megtekintése személyes adatok megadása NÉLKÜL lehetséges.
A weboldal látogatása során anonim módon a látogató session ID-t kap, amellyel a Google Adsense a személyes adatoktól függetlenül, hirdetéskezelői és Google Analytics a személyes adatoktól függetlenül, statisztikai céllal rögzíti a látogatás kezdő- illetve befejező időpontját, illetve a látogatott oldalakat. Erről a gyakorlatról minden új látogató az első oldalletöltés alkalmával tájékoztatásban részesül.

A Google Adsense és Google Analytics által használt anonim session ID-k és cookiek (sütik) felhasználásának célja statisztikai jellegű és a weboldal megtekintésével a felhasználó önként hozzájárul, ezeket az adatokat az adatkezelő az Adatvédelmi Tájékoztató rendelkezéseinek megfelelően felhasználja. Az adatkezelő a megadott adatokat bizalmasan kezeli.

A Google Adsense és Google Analytics által létrehozott cookiek időtartama 30 napra szól, a session ID-k az oldal elhagyásakor automatikusan törlődnek.

2) Az ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu
weboldalakon, mint az elérhető más honlapokon döntő többségén is, úgynevezett "cookie"- k (sütik) működnek, melyek a honlap használatával kapcsolatos információkat őriznek meg. Ezek lehetővé teszik a Google Adsense és Google Analytics szolgáltatásainak igénybe vételét. A sütikben tárolt adatok kezelésének célja a felhasználói élmény növelése és a honlap online szolgáltatásainak fejlesztése. A honlapon használt sütik személy szerinti beazonosításra alkalmas információt nem tárolnak.

3) Az ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu
weboldalak látogatása során a számítógépre elhelyezett sütiket a felhasználó a saját számítógépéről bármikor eltávolíthatja, illetve letilthatja böngészőjében a sütik alkalmazását.
Ezzel kapcsolatos további információ a www.google.com/intl/hu/policies/pri- vacy/partners/ magyar nyelven is olvasható honlapon olvasható.

4)
Az ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu weboldalakon a látogató "Érme Fórum - Numizmatikai kérdések és válaszok!" kérdezz-felelek formájában önkéntesen hozzájárulhat a következő személyes adatainak kezeléséhez regisztráció nélkül:

-Név
-E-mail cím (nem kötelező)
A következő pontban meghatározott célokra megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával történik az adatvédelmi szabályzat elfogadásával.
A felhasználó által megadott adatok az 4. pont elején felsorolt weboldalakon nyílvánosan megjelenik és az adatok pontatlanságáért, vagy valótlanságáért az adatkezelő felelősséget nem vállal.

5) Az ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu weboldalakon a látogató apróhirdetést adhat fel "Numizmatikai apróhirdetések - Adok-Veszek "címen, amellyel önkéntesen hozzájárulhat a következő személyes adatainak kezeléséhez regisztráció nélkül:

Apróhirdetés:
-Címe

-Link vagy telefonszám (nem kötelező)
-Név
-E-mail cím (nem kötelező)
A következő pontban meghatározott célokra megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával történik az adatvédelmi szabályzat elfogadásával.
A felhasználó által megadott adatok az 5. pont elején felsorolt weboldalakon nyílvánosan megjelenik és az adatok pontatlanságáért, vagy valótlanságáért az adatkezelő felelősséget nem vállal.

6) A piachirek.hu weblapon a látogató elhelyezhet céges apróhirdetést, ezért önkéntesen hozzájárulhat a következő céges/személyes adatainak kezeléséhez:

-Cégnév
-Irányító szám
-Város
-Utca, házszám
-Telefon
-FAX
-Mobil
-Skype
-Nyitva tartás
-E-mail
-Web
A következő pontban meghatározott célokra megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával történik az adatvédelmi szabályzat elfogadásával.
A felhasználó által megadott adatok az pirachirek.hu weboldalon nyílvánosan megjelenik és az adatok pontatlanságáért, vagy valótlanságáért az adatkezelő felelősséget nem vállal.


3. AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

A személyes adatok kezelésének célja

a felhasználók kapcsolatbalépésének egymással való lehetősége, kapcsaolattartás;
a felhasználó azonosítása, a többi felhasználótól való megkülönböztetése;

4. AZ ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTAL MEGHATÁROZOTT ADATKEZELÉSI IDŐTARTAM
A felhasználó által megadott adatokat a felhasználó írásos kezdeményezésére az adatkezelő 10 munkanapon belül törli. Ezt az igényt az numiz@numizportal.hu e-mail címre, címezve lehet bejelenteni.

5. AZ ADATFELDOLGOZÓK KÖRE
A felhasználói adatokhoz csak az adatkezelő férhet hozzá, harmadik félnek nem adhatóak ki.

6. AZ ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT JOGALAPJA ÉS A FELHASZNÁLÓ JOGAI
Az adatkezelés a felhasználó jóváhagyásának jogalapjával történik. A felhasználó az adatkezelő által kezelt adatokról, és annak módjáról a numiz@numizportal.hu e-mail címen kezdeményezheti ezen Adatvédelmi Tájékoztató tartalmán túl további tájékoztatást kérhet. A felhasználó által megadott adatokat a felhasználó írásos kezdeményezésére az adatkezelő 10 munkanapon belül törli. Ezt az igényt a numiz@numizportal.hu e-mail címen lehet bejelenteni.

7. ÜZEMELTETŐ ÉS ADATKEZELŐ

A jelen Szabályzat szerinti adatfeldolgozó:
a numizportal.hu és a hozzá tartozó numizmatikai weboldalak (
ermeforum.hu, forintportal.hu, pengoportal.hu, koronaportal.hu, krajcarportal.hu, artexveret.hu, apvveret.hu, hamispenzek.hu, belyegerem.hu, ermeskepeslap.hu, veretlenlapka.hu, numizlinkek.hu, piachirek.hu) üzemeltetőjeként és tárhelyszolgáltatóként:


8. A NEMZETI ADATVÉDELMI ÉS INFORMÁCIÓSZABADSÁG HATÓSÁG ELÉRHETŐSÉGEI

Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.
Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf. 5.
Telefon: +36 1 391 1400
Web: www.naih.hu

Az adatkezeléssel kapcsolatos jogérvényesítési lehetőség
Az Ön által tapasztalt jogellenes adatkezelés esetén polgári pert kezdeményezhet az Adatkezelő ellen. A per elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per - az Ön választása szerint - a lakóhelye szerinti törvényszék előtt is megindítható (a törvényszékek felsorolását és elérhetőségét az alábbi linken keresztül tekintheti meg: http://birosag.hu/torvenyszekek.